Sebepéče: 10 aktivit, které mi pomohly

Každá velmi dobře víme, že péče o sebe je pro ženu alfou a omegou. Jako mámy ale v tom dost často pokulháváme a řešíme otázky jako:

  • Jak si mám na sebe najít čas, když mám doma malé děti?
  • Jak se mám vyrovnat s pocitem viny, že čas věnuji sobě a ne svému dítěti?
  • Jak najít energii a motivaci na pravidelné cvičení a stravování?
  • Jak to mám vše zvládat, když jsem unavená a nevyspalá?

Tato dilemata, a jistě mnohá další, trápí nás všechny mámy. Nezoufejte, mám pro vás osvědčené řešení. Ano, není to jednoduché, to nikdo neříká, ale co možné je, je změna a cítit se zase líp.

Klíčové je začít. Klidně postupně a aspoň s něčím, ale něco pro sebe začít dělat. Je to velmi důležité, protože i když máme v sobě naprogramované, že dítě znamená pro nás vše a jsme ochotné pro něj taky vše udělat, nesmíme nikdy zapomínat na sebe!

Před příchodem děťátka jsme také nějak žily a nemůžeme vše najednou zahodit. Ztratit sebe, svoji identitu. Ten malý drobeček přináší radosti, ale i starosti a jak chceme ty těžké chvíle zvládat, když nemáme oporu sami v sobě a jsme samy ztracené?

Není tomu tak dávno, co jsem si tím sama prošla a pamatuji si moc dobře, jak to bylo těžké. Připadala jsem si jak chodící strašidlo – neupravená, s kruhy pod očima a zahlcená povinnostmi. 

Jakmile mi dítě aspoň na chvíli usnulo, snažila jsem se zaobstarat domácnost nebo něco uvařit. Ale čas pro sebe nikde.

Najednou jsem si nemohla v klidu zajít ke kadeřnici, abych nemusela řešit, kdo mi pohlídá dítě a jak rychle to musím zvládnout mezi časy na kojení. Přestala jsem chodit i na moji oblíbenou manikúru, natož si zajít na kafe s kamarádkami. Můj celý den se točil jen okolo mé dcery a já jsem stále nechápala, proč nejsem proboha šťastná, když mám tak dokonalé dítě?!

Pokud se v tom taky trochu poznáváte, prozradím vám teď 10 aktivit, které mi pomohly a jsem přesvědčena, že pomohou i vám.

1. Čtení

Dřív jsem byla zvyklá číst různé knihy. Proto jsem začala pravidelně odebírat měsíčník mého oblíbeného časopisu a dala si za cíl přečíst každý měsíc aspoň to. Chvilky u čtení časopisu mi byly únikem od každodenního shonu a stresu.

2. Relaxační koupel

Večer, když přišel manžel domů jsem si dovolila se zavřít na určitý čas v koupelně, napustila si vanu, dala si svou oblíbenou relaxační pěnu, pustila si uklidňující hudbu, zapálila svíčku a buď jen tak odpočívala nebo si četla můj oblíbený časopis. A napětí bylo rázem ta tam.

3. Jóga

Jógu mám ráda už řadu let, vždy mi krásně navodí klid, a přitom dobije baterky. Proto jsem si zavedla pravidelná rána, kdy jsem praktikovala aspoň 15 minut jednoduché protahovací cviky. Posilovala jsem tak nejen své tělo, ale i mysl.

4. Procházky v přírodě

Miluji přírodu, její zvuky a vůni. Ne vždy ale chci jít do přírody s rušivým elementem, potřebuji být sama a jen nadechovat vzduch, mít zavřené oči a na nic nemyslet. Choďte klidně každý den aspoň na 10-15 minut, nebo aspoň jednou za pár dnů na delší chvíli. Perfektně to zlepšuje náladu.

5. Malování

Zjistila jsem, že kreativní činnosti mi uklidňují mysl a že si dokážu u nich odpočinout. V tu dobu jsem objevila malování podle čísel, a to mne baví do dnes. Alternativou může být třeba psaní si deníku.

6. Spánek

Nastavila jsem si spánkový režim v rámci možností a také se zaměřila na jeho kvalitu. Jakmile to bylo možné a dítě spalo, já jsem buď šla spát též nebo aspoň odpočívala. Už jsem se nehonila za úklidem a dokonalou domácností.

7. Meditace

Během chvilky klidu jsem si oblíbila meditaci mettá, neboli milující laskavosti. Díky tomu jsem byla méně podrážděná a měla větší pochopení k situacím, které nastávaly.

8. Kamarádi

Je důležité mít kamaráda nebo kamarádku, která tu pro vás je, když potřebujete. Která vyslechne, podpoří, pomůže. Nezáleží kolik takových kamarádů máte, ale jaký kvalitní vztah s nimi máte. Dobrý kamarád podpoří a nepotopí. Super je taky podpora od ostatních maminek, se kterými můžete sdílet své zkušenosti.

9. Zdravá strava

Díky kvalitnější a pravidelné stravě jsem byla najednou méně unavená a měla víc energie zvládat každodenní výzvy. Navíc to je vzor pro vaši ratolest, že strava je důležitá. Uvařte si klidně na více dnů dopředu, nebo i něco zamražte.

10. Koučink

V neposlední řadě mi velkou psychickou oporou byla má koučka, která mě vždy vyslechla, dala mi rady, co mohu dělat, dokázala mi dát svůj nezávislý názor a hlavě mě navedla na moji cestu ztracené sebepéče.

Milé čtenářky, věřím, že tyto osvědčené aktivity pomohu i vám najít svou ztracenou cestu sebepéče a sebelásky. Nezapomínejte, že to je klíčové pro fyzické, emocionální a duševní zdraví a že si to zasloužíte stejně tak jako vaše děti. Protože pokud vy budete v pohodě, bude v pohodě i vaše dítě. Ono totiž dokáže až neuvěřitelně vycítit v jakém rozpoložení je jejich maminka a jak se cítí. Vše jde samozřejmě ruku v ruce s pomocí vašich blízkých, proto se nebojte ozvat, když cítíte, že potřebujete pomoc.

Držím vám všem palce a přeji mnoho šťastných dnů zaplněných radostí a láskou! 

Jsem koučka a mentorka, ale také manželka a matka. Pomáhám ženám a maminkám během mateřství k porozumění sobě samým skrze práci s pocity a emocemi, které prožívají. Dávám jim návod, jak si víc věřit a žít šťastnější, spokojenější a naplněný život. Můj příběh si přečtěte zde >>

Jsem autorka e-booku Váš klidný průvodce každodenním životem: MINDFULNESS PRO ZANEPRÁZDNĚNÉ MAMINKY, který nabízí praktické rady, jak začlenit mindfulness do každodenního života. Obsahuje jednoduché techniky a cvičení, které Vám pomohou zvládat stres, najít vnitřní klid a více si užívat každodenní chvíle s Vašimi dětmi.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • E-book -> Váš klidný průvodce každodenním životem: MINDFULNESS PRO ZANEPRÁZDNĚNÉ MAMINKY
  • E-book ZDARMA -> Průvodce k úspěšné seberealizaci během mateřství
  • Stáhněte si exkluzivního průvodce, který vám pomůže skloubit seberealizaci s mateřstvím - ZDARMA!

  • Nejnovější články
  • Potkáme se na Facebooku