Osobní hranice ve světě vysoké citlivosti

Vysoká citlivost je vlastnost, která se projevuje silnější reakcí na vnější podnětyhlubší emocionální odezvou. Pokud jste vysoce citlivá osoba, můžete si toho být vědomi díky intenzivním emocím, hlubokým prožitkům a silné empatii vůči druhým. A právě díky tomu je více než důležité si umět zdravě nastavit své osobní hranice vůči okolnímu světu a ve vztazích s ostatními. Jinak vás to dokáže energeticky pohltit a vyčerpat.

Můj osobní příběh: Život v energetickém deficitu

Sama patřím mezi vysoce citlivé osoby a dlouho jsem žila v energetickém deficitu. Nejhorší na tom bylo, že jsem si to poměrně dlouho neuvědomovala. Byla jsem neustále pohlcena potřebami a emocemi ostatních, což mě výrazně vyčerpávalo. Cítila jsem se unavená, přepracovaná a často jsem vnímala jako bych neměla dostatek energie na to, plnit své vlastní potřeby a přání. 

Postupem času jsem si uvědomila, že musím udělat změny ve svém životě. Začala jsem se zajímat o vysokou citlivost a o tom, jak si nastavit zdravé osobní hranice. Díky tomu jsem začala lépe rozumět svým potřebám a naučila jsem se, jak chránit svou energii a zároveň zůstat otevřená a citlivá.

Co to znamená být vysoce citlivý?

Vysoká citlivost souvisí s naší nervovou soustavou, která je citlivější a ovlivňuje způsob, jakým vnímáme a zpracováváme svět kolem sebe. Tato vlastnost je spojena s výjimečnou schopností vnímat různé, často nenápadné detaily, což může zahrnovat jemné vůně, nuance v umění, hudbě nebo dokonce náladu v místnosti.

Lidé s vysokou citlivostí mají často bohatší vnitřní život. Jsou hluboce ponořeni do svých myšlenek, pocitů a prožitků, což je činí kreativnějšími, intenzivnějšími a mnohdy i moudřejšími. Tato hloubka vnímání je důvodem, proč mohou rychleji reagovat na emocionální podněty a proč mají často silnou empatii vůči druhým.

Avšak právě díky tomuto citlivějšímu nervovému zpracování okolních podnětů se mohou také rychleji unavit a vyčerpat. Jejich emoční a energetická odezva na svět je intenzivnější, což může vést k přetížení a následnému vyhoření, pokud nejsou pečlivě vedeni a nezískávají potřebnou podporu a ochranu svých emocionálních a energetických hranic.

Osobní hranice, proč jsou důležité?

Osobní hranice jsou jakési naše neviditelné hranice či bariéry, které nás oddělují od ostatních a definují náš vlastní osobní prostor a identitu. Tyto hranice nám pomáhají stanovit, co je pro nás přijatelné a co ne, a tak nás chránit před nežádoucími vnějšími vlivy.

  • Fyzické hranice – chrání naše tělo a osobní prostor. Mohou se projevovat jako potřeba soukromí, fyzický odstup nebo určité hranice v našem domově a pracovním prostředí.
  • Emoční hranice – nám umožňují chránit své emoční blaho a intimitu. Pomáhají nám rozlišovat mezi našimi vlastními emocemi a emocemi ostatních, což je klíčové pro zdravé vztahy.
  • Energetické hranice – chrání naši energetickou pohodu a ochranu před energetickým přetížením. Mohou se projevovat jako schopnost „cítit“ a reagovat na energii v prostředí a ochranu naší vlastní životní energie.

Správně nastavené hranice jsou klíčové pro udržení zdravých vztahů. Pomáhají nám respektovat sebe samu a své vlastní potřeby, což je základní pro sebepéči a sebeúctu. Bez dobrých hranic je riziko vyhoření a emocionálního vyčerpání vysoké, protože se snadno můžeme stát přehlceni, přetíženi a citově vyčerpáni.

Vysoká citlivost vs. osobní hranice

Najít rovnováhu mezi vysokou citlivostí a osobními hranicemi je klíčové pro celkové blaho a kvalitu našeho života. Správně nastavené osobní hranice nás chrání před nadměrnými okolními vlivy a umožňují nám lépe regulovat svou emoční a energetickou rovnováhu.

Umožňují nám lépe rozlišovat mezi svými vlastními potřebami a potřebami druhých, což je klíčové pro zdravou komunikaci a respekt v mezilidských vztazích. Pomáhají nám přijmout odpovědnost za své vlastní blaho a chránit se před přetížením, vyhořením a emocionálním vyčerpáním.

Kladně posilují naše sebevědomí, sebeúctu a podporu vlastní identity. A v neposlední řadě poskytují flexibilitu a adaptabilitu potřebnou k řešení nových výzev a změn.

Jak najít rovnováhu mezi vysokou citlivostí a osobními hranicemi?

  • Sebeuvědomění – Pochopení své vysoké citlivosti je prvním krokem k nalezení rovnováhy. Uvědomte si své jedinečné potřeby, omezení a silné stránky spojené s vaší citlivostí.
  • Komunikace – Otevřená a upřímná komunikace s ostatními je velice důležitá. Vysvětlete svým blízkým, co znamená být vysoce citlivý a jaké hranice potřebujete pro své blaho.
  • Sebepéče – Učte se odpočívat, relaxovat a obnovovat svou energii. Naučte se také říkat „NE“, když je to nutné, a přijímat pomoc, když ji potřebujete.
  • Flexibilita – Buďte otevření změnám a přizpůsobte své hranice podle aktuálních situací a potřeb.

Jak se naučit říkat NE?

Naučit se říkat „ne“ je důležité pro zachování vlastního blaha, sebepéči a respektování vlastních hranic. Je to hlavně proces, který vyžaduje čas a praxi, proto buďte trpěliví sami se sebou a netlačte na sebe. Doporučuji začínat s tím zlehka, například je mnohem jednodušší odmítnout prodejce na trhu než třeba přímo vlastní mámu. Postupně to zkoušejte, až se budete cítit jistější.

Níže uvádím několik tipů, jak se lze naučit říkat NE:

  • Než budete moci efektivně říkat „ne“, je důležité rozpoznat a pochopit své vlastní potřeby a hranice. Zamyslete se nad tím, co je pro vás přijatelné a co ne, a co potřebujete pro své emoční, fyzické a mentální blaho.
  • Zkuste pravidelně praktikovat vyslovení „ne“ v různých situacích. To může zahrnovat jednoduché situace, jako je odmítnutí nabídky na setkání nebo pomoc, kterou momentálně nemůžete poskytnout.
  • Když říkáte „ne“, buďte jasný, upřímný a důrazný. Nemusíte se omlouvat za své rozhodnutí, ale můžete sdělit své důvody jemným a respektujícím způsobem.
  • Říkání „ne“ neznamená, že nemáte rádi druhé lidi nebo že je neuznáváte. Je to o ochraně vlastních hranic a o sebepéči. Pokud je to možné, vysvětlete své důvody a sdělte, že vaše rozhodnutí je pro vaše vlastní blaho a pohodu. Rozhodně není důvod se cítit provinile.
  • Mějte na paměti, že je normální mít vlastní hranicepostavit se za své rozhodnutí. Nenechte se ovlivnit manipulativními taktikami nebo výčitkami svědomí od ostatních.
  • Pečujte o sebe, věnujte čas svým zájmům a potřebám, a posilujte svou sebedůvěru. Čím více budete mít k sobě sebeúctu a sebedůvěru, tím snazší bude pro vás říkat „ne“ bez pocitu viny nebo strachu z odsouzení.

Proč je pro vysoce citlivé těžší si stanovit osobní hranice?

Pro vysoce citlivé osoby může být nastavení zdravých osobních hranic v některých ohledech obtížnější než pro ty, kteří nejsou vysoce citliví. Je to tím, že díky snazšímu a rychlejšímu přetížení nebo vyčerpání je pro nás komplikovanější rozpoznat a ochránit si své hranice

Naše reakce na situace bývají silnější s větším emočním nábojem, to může způsobovat náročnější emoční zpracování a ztížení tak naší snahy si stanovit nebo dodržet hranice. Navíc díky naší silnější empatii máme nutkání pomáhat a starat se o ostatní, což bývá na úkor vlastních potřeb.

Někteří vysoce citliví lidé mohou hůře snášet odmítnutí nebo konflikty. Strach z konfrontace může bránit v nastavení a dodržování zdravých hranic. Věnujte také zvýšenou opatrnost v případě, že na sebe kladete vysoké nároky nebo máte sklony k perfekcionismu. Můžete tak na sebe neúmyslně klást zvýšený tlak na dokonalost a potřebu plnit očekávání, což může mít za následek obtížného udržení si osobních hranic.

Přestože může být nastavení zdravých osobních hranic pro vysoce citlivé osoby náročnější, není to nemožné. S vhodnými strategiemi, podporou a praxí se však lze lépe naučit rozpoznávat své potřeby, chránit své hranice a žít vyváženější život.

Tipy pro nastavení a dodržení osobních hranic pro vysoce citlivé

  1. Sebereflexe a sebepoznání – Pravidelně se zamýšlejte nad svými emocemi, reakcemi a potřebami. Uvědomte si své vlastní hranice a co je pro vás přijatelné a co ne.
  2. Komunikace jasně, upřímně a laskavě – Naučte se vyjadřovat své pocity a potřeby jasně, upřímně a laskavě, bez obav z toho, co si ostatní myslí. Učte se říkat „ne“ s láskou a respektem, aniž byste se cítili vinni.
  3. Nastavení zdravých hranic – Určete své osobní hranice a stanovte si pravidla pro zachování svého fyzického, emocionálního a energetického blaha. Buďte konzistentní v dodržování svých hranic a neustupujte od nich bez důvodů.
  4. Sebepéče a odpočinek – Věnujte čas sebepéči a odpočinku, abyste regenerovali svou energii a vyrovnali se s přetížením. Hledejte aktivity, které vás nabíjí a poskytují vám relaxaci a pohodu.
  5. Posilování sebedůvěry a sebeúcty – Pracujte na posilování své sebedůvěry a sebeúcty, abyste mohli lépe stát za svými rozhodnutími a postavit se za své hranice. Uznávejte a také naučte se oslavovat své úspěchy, ať už malé nebo velké.
  6. Podpora a poradenství – Hledejte podporu od přátel, rodiny nebo profesionálního poradce, který vám může poskytnout důležité rady, podporu a perspektivu. Připojte se případně ke skupinám nebo komunitám určeným vysoce citlivým lidem, kde můžete sdílet své zkušenosti a získávat podporu od lidí s podobnými zkušenostmi.

Toto jsou jen některé z možných strategií, které mohou pomoci nám vysoce citlivým jedincům lépe nastavit a dodržovat své osobní hranice. Každý jsme ale jiný a jedinečný, a proto je důležité najít si takové strategie, které nejlépe vyhovují konkrétně vašim potřebám a vašemu životnímu stylu.

Jsem koučka a mentorka, ale také manželka a matka. Pomáhám ženám a maminkám během mateřství k porozumění sobě samým skrze práci s pocity a emocemi, které prožívají. Dávám jim návod, jak si víc věřit a žít šťastnější, spokojenější a naplněný život. Můj příběh si přečtěte zde >>

Jsem autorka e-booku Váš klidný průvodce každodenním životem: MINDFULNESS PRO ZANEPRÁZDNĚNÉ MAMINKY, který nabízí praktické rady, jak začlenit mindfulness do každodenního života. Obsahuje jednoduché techniky a cvičení, které Vám pomohou zvládat stres, najít vnitřní klid a více si užívat každodenní chvíle s Vašimi dětmi.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • E-book -> Váš klidný průvodce každodenním životem: MINDFULNESS PRO ZANEPRÁZDNĚNÉ MAMINKY
  • E-book ZDARMA -> Průvodce k úspěšné seberealizaci během mateřství
  • Stáhněte si exkluzivního průvodce, který vám pomůže skloubit seberealizaci s mateřstvím - ZDARMA!

  • Nejnovější články
  • Potkáme se na Facebooku